Protecţia libertăţii media în Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova şi Ucraina – Conferinţa la Tbilisi
Date: 15-16 aprilie 2010
Loc: Hotel Marriott, 13 Rustaveli Av., Tbilisi (Georgia)
Organizat de către Consiliul Europei în cadrul Preşedinţiei elveţiene a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.
Descriere: Funcţionarii publici, parlamentarii, jurnaliştii profesionişti şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale vor participa la dezbateri privind securitatea şi protecţia jurnaliştilor, ameninţările existente a libertăţi de exprimare şi provocările/riscurile impuse de noile tehnologii. .
Scopul evenimentului este de a pune in discuţie modalităţile de promovare în continuare a libertăţii de exprimare în Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova şi Ucraina în conformitate cu standardele şi recomandările Consiliului Europei.
Josette Durrieu (Franţa, SOC) şi Egidijus Vareikis (Lituania, EPP/CD), co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru monitorizarea obligaţiunilor şi angajamentelor asumate de Republica Moldova, efectuează o vizită de informare la Chişinău la 5-6 aprilie 2010.În timpul vizitei, coraportorii vor avea întrevederi cu Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, Prim-ministrul Vlad Filat şi cu liderii partidelor parlamentare. Programul vizitei mai include întrevederi cu Procurorul General, membrii Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor din aprilie 2009, membrii Grupului de lucru pentru reforma constituţională şi membrii Comisiei parlamentare pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea articolului 78 din Constituţie.Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, împreună cu co-raportorii vor susţine o conferinţă de presă comună marţi, 6 aprilie, ora 20:00 în incita clădirii Ministerului Agriculturii
Mevlüt Çavuşoğlu, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a efectuat o vizită oficială în Moldova în perioada 22-25 martie 2010 cu scopul de a promova stabilitatea şi funcţionarea deplină a instituţiilor democratice şi de a contribui la progresul situaţiei politice actuale.
În timpul vizitei, înaltul oficial European a avut întrevederi cu Preşedintele interimar al Republicii şi Preşedinţele Parlamentului Mihai Ghimpu, membrii guvernului, preşedinţii grupurilor parlamentare şi liderii partidelor politice. Joi, Preşedintele APCE a rostit o alocuţiune în şedinţa plenară a Parlamentului Republicii Moldova .
Dl Çavuşoğlu a susţinut, împreună cu Preşedintele interimar Mihai Ghimpu, o conferinţă de presă comună la 11:00, joi 25 martie 2010.
Mevlüt Çavusoglu, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a salutat crearea Comisiei parlamentare în Moldova pentru modificarea articolului 78 din Constituţie privind alegerea Preşedintelui Republicii şi a declarat că este “încurajator” faptul că toate forţele politice, inclusiv opoziţia, şi-au desemnat reprezentanţi în această Comisie.
La finele vizitei oficiale de trei zile la Chişinău, Preşedintele a menţionat că actualul impas în alegerea Preşedintelui nu mai poate continua şi a atenţionat că este “de neconceput” de a organiza alte alegeri având actualele prevederi constituţionale privind alegerea Preşedintelui. El a făcut apel la “responsabilitatea politică” a tuturor forţelor politice, invitându-le să se angajeze într-un dialog constructiv privind Constituţia şi să nu fie ghidaţi de “interese politice pre-electorale înguste”.
Ultima actualizare în Vineri, 02 Aprilie 2010 11:02
Comisia de la Veneţia a adoptat avizul cu privire la dizolvarea Parlamentul Republicii Moldova
În cadrul celei de-a 82-a sesiune plenară, Comisia de la Veneţia a adoptat avizul experţilor pentru Curtea Constituţională a Republicii Moldova. Adresarea Curţii Constituţionale a Moldovei din 7 decembrie 2009 vizează expunerea unui aviz cu privire la un proces intentat de un grup de deputaţi ai Parlamentului Moldovean cu privire la interpretarea de articole în Constituţie, cu privire la alegerea Preşedintelui şi cu privire la dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova. Ei pretind că aceste articole ar putea da naştere la incertitudine cu privire la calendarul de dizolvare a Parlamentului de către Preşedintele Republicii.