Primarii din Moldova - Lideri ai schimbăriiÎn perioada 5-7 octombrie 2015 Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a organizat la Chișinău, în strânsă colaborare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), un atelier de lucru cu genericul "Primarii - Lideri ai schimbării".
La acest atelier au participat peste 20 de primari din Republica Moldova care au avut posibilitatea să facă schimb de experiență în domeniul democrației locale. Prin implicarea membrilor Congresului a Consiliului Europei și a autorităților locale din Europa, primarii din Moldova au împărtășit cele mai bune practici și și-au îmbunătățit cunoștințele lor privind standardele europene de auto-guvernare locală. Primarii au fost invitați să reflecteze asupra modalităților de a aduce schimbarea în comunitățile lor, de a spori încrederea cetățenilor în autoritățile locale și posibilitățile de implicare a cetățenilor în procesele de luare a deciziilor la nivel local.
Acest atelier de lucru este primul eveniment la nivel de țară organizat în Republica Moldova în cadrul programului tematic "Consolidarea cadrului instituțional pentru guvernarea locală". Acest program este finanțat de către Uniunea Europeană și Consiliul Europei, și implementat de Consiliul Europei, prin intermediul Cadrului de Cooperare Programatica pentru perioada 2015-2017 în Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, Ucraina și Belarus. Activități specifice de cooperare între țările parteneriatului estic urmează să fie realizate privind implementarea reformelor interne în domeniul drepturilor omului, a democrației și a statului de drept.
Consiliul Europei este organizația lider în promovarea drepturilor omului de pe continentul european. Acesta cuprinde 47 de state membre, dintre care 28 sunt membre ale Uniunii Europene. Congresul Autorităților Locale și Regionale este o instituție a Consiliului Europei, responsabilă de consolidarea democrației locale și regionale în cele 47 de state membre. Compusă din două camere - Camera Autorităților Locale și Camera Regiunilor - si trei comisii, ce reunesc 648 oficiali aleși care reprezintă mai mult de 200 000 de autorități locale și regionale.
Moldova a aderat la Consiliul Europei la 13 iulie 1995 și a ratificat Carta europeană a autonomiei locale (ETS nr.122) la 2 octombrie 1997. Țările care au ratificat Carta sunt obligate să respecte prevederile sale. Carta impune respectarea unui număr minim de drepturi, care sunt piatra de temelie a auto-guvernării locale în Europa. Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei asigură respectarea acestor principii.
Contacte: Ion BESCHIERU, Manager de Program “Consolidarea cadrului instituțional pentru guvernarea locală", tel.: (373-22) 88 88 94; Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Marité MORAS, Șefa Unității Activități de Cooperare, Congresul Autorităților Locale și Regionale, Consiliul Europei, tel.: + 33 650392907; Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Pentru mai multă informație, vă rugăm să vizitați: |
Ultima actualizare în Joi, 22 Octombrie 2015 12:56 |