Conferința regională privind Cooperarea inter-municipală: modele de consolidare a potențialului autonomiei locale
Kiev, Ukraina, 1 Octombrie 2015
Pe 1 Octobrie 2015 a Conferința regională privind Cooperarea inter-municipală: modele de consolidare a potențialului autonomiei locale a avut loc în Kiev în cadrul Cadrului de Cooperare Programatică (PCF) între Uniunea Europeană / Consiliul Europei pentru statele Parteneriatului Estic (PCF EaP) sub Programul: "Consolidarea Cadrului Instituțional al Autonomiei Locale." Acest eveniment de anvergură a fost dedicat dezbaterii experienței statelor-participante la Parteneriatul Estic în implementarea reformelor administrativ-teritoriale, co-operarea inter-municipală, reformelor sistemului administrativ-teritoriale, sarcinilor și provocărilor curente care contribuie la consolidarea capacităților autorităților administrației publice locale în exercitarea atribuțiilor prin consolidarea teritorială (amalgamare) și co-operarea inter-municipală. Participanții în special au discutat studiul privind co-operarea inter-municipală în țările parteneriatului estic: constatări și recomandări, pregătite de echipa de experții Consiliului Europei, care reprezintă EaP.
Printre participanții si vorbitori s-au numărat Gennadiy ZUBKO, Vice Prim ministru, ministru dezvoltării regionale, construcțiilor și economiei municipale a Ukrainei, Jan TOMBIŃSKI , Ambassador, șeful Delegației Uniunii Europene în Ukraina, ambasador; Alfonso ZARDI, conducătorul Departamentului instituțiilor și guvernării democratice, Directoratul General Democrație (DG II) al Consiliului Europei; Sergiu CEAUȘ, adjunctul Secretarului general al Guvernului Republicii Moldova și alte participanți de cel mai înalt rang, care în special au salutat co-operarea și activitățile comune în suportul descentralizării și dezvoltării autonomiei locale. La eveniment au participat peste 100 de reprezentanți din autoritățile publice centrale, autoritățile administrației publice locale și asociațiile acestora din Armenia, Georgia, Moldova, Ukraina și Belarus.
Experții și reprezentații țărilor participante, în special ale Moldovei și Armeniei și-au împărtășit cu experiența co-operării inter-municipale, iar reprezentații Georgiei au relatat lecții privind concentrarea masivă și dezavantajele acesteia.
Un accent special a fost conferit conferenței prin semnarea Memorandumului de co-operare între Ministerul dezvoltării regională, construcției și economiei municipale, Asociația ucraineană autorităților locale “Asociația orașelor din Ukraina” și Consiliul Europei care are ca scop să consolideze co-operarea privind suportul amalgamării comunităților locale, crearea climatului propice pentru reforma autonomiei locale și asigurarea suportului de descentralizare a puterii in Ukraina.
Astfel, în urma Conferinței din 01.10.2015 se așteaptă un suflu nou în ceea ce ține aplicarea diferitor forme de cooperare în țările Parteneriatului Estic. |
Ultima actualizare în Luni, 26 Octombrie 2015 13:13 |