Consiliul Europei susține reforma justiției penale în Republica Moldova
Chișinău, 17 iulie 2015
Au trecut douăzeci de ani de când Moldova s-a angajat, prin aderarea la Consiliul Europei, să îndeplinească o serie de angajamente specifice prevăzute în Opinia nr. 188 (1995) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
Consiliul Europei apreciază că, în ultimii ani, autoritățile din Moldova au făcut progrese considerabile în ceea ce privește reformele în sectorul justiției. Au fost adoptate mai multe documente strategice importante, printre care, un loc remarcabil îl ocupă Strategia pentru Reforma Sectorului Justiției 2011-2016, care este considerată un ghid în vederea construirii unui sector de justiție accesibil, eficient, independent și transparent, în conformitate cu standardele europene și toate celelalte standarde internaționale.
Consiliul Europei a efectuat expertiza conceptului, structurii și prevederilor concrete ale Strategiei pentru Reforma Sectorului Justiției și continuă să susțină implementarea acesteia. Standardele CoE sunt cele mai relevante în ceea ce privește implementarea domeniilor specifice din reforma sectorului justiției. Printre angajamentele de aderare rămase față de CoE, care urmează să fie îndeplinite de către Republica Moldova, se numără acelea de schimbare a rolului, organizării și atribuțiilor Procuraturii pentru a corespunde standardelor Consiliului Europei.
Efectuarea reformelor specifice sectorului justiției penale și drepturilor omului constituie o provocare din punct de vedere al domeniului de cuprindere și complexității acestora. În strânsă colaborare cu Guvernul Republicii Moldova, Consiliul Europei a lansat un Proiect amplu, cu o durată de 3 ani, privind ,,Susținerea reformei justiției penale în Republica Moldova’’, finanțat de Guvernul Danemarcei. Obiectivele specifice ale proiectului sunt după cum urmează: 1) Consolidarea capacităților principalelor părți interesate în vederea asigurării respectării legislației din domeniul justiției penale în corespundere cu standardele europene și susținerii reformei instituționale a Procuraturii; 2) Consolidarea capacității instituționale de implementare a mandatului Ombudsmanului și Mecanismului Național de Prevenire a Torturii (MNPT); 3) Consolidarea capacității instituționale care vizează prevenirea și asigurarea măsurilor de remediere în caz de maltratare. Proiectul face parte din Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru Susținerea Reformelor Democratice în Republica Moldova în perioada 2013-2016 și oferă suport autorităților din Republica Moldova pentru implementarea reformelor din cadrul pilonilor ”Justiția penală” și ”Respectarea drepturilor omului în sectorul justiției”.
Proiectul a fost lansat pe 15 iulie 2015 cu participarea autorităților naționale de nivel înalt, persoanelor interesate din sectorul justiției, inclusiv reprezentanții societății civile și organizațiilor internaționale.
* Sumarul executiv al Proiectului, agenda evenimentului de lansare si comentariile expertilor privind proiectul de Lege revizuit cu privire la Procuratura Republicii Moldova sunt anexate.
Sumarul executiv al Proiectului Agenda evenimentului de lansare
** Transmisiunea în direct a evenimentului de lansare: http://realitatealive.md/live--lansarea-proiectului-consiliului-europei-----sustinerea-reformei-justitiei-penale-in-republica-moldova---_23850.html
|
Ultima actualizare în Miercuri, 22 Iulie 2015 20:04 |