Raportul Consiliului Europei cu referire la Republica Moldova cu privire la Protecţia drepturilor omului în Internet a fost aprobat
În cadrul mesei rotunde din 30 martie 2016, actorii naţionali ai sectorului public, privat şi societăţii civile din Republica Moldova au aprobat pozitiv Raportul de compatibilitate cu referire la Republica Moldova privind respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale în Internet cu prevederile Recomandării CM/Rec (2014) 6 aprobat de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei din 16 aprilie privind Ghidul pentru drepturile omului pentru utilizatorii de Internet, elaborat sub egida proiectului al Cadrului comun de Cooperare Programatică Consiliul Europei/Uniunea Europeană (PCF): „Consolidarea respectării drepturilor omului în procesul de implementare a Agendei Digitale a Republicii Moldova”. Raportul plasează un accent nou de cercetare și analiză juridică privind provocările emergente în materia drepturilor omului, inclusiv a copiilor și a tinerilor în mediul digital în Republica Moldova, care răspund cerințelor naționale de dezvoltare a societății informaționale.
Lansarea acestuia a fost marcată de prezentarea expertului local al Consiliului Europei, a constatărilor și recomandărilor concrete în ceea ce privește drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, jurisprudența CEDO privind drepturile omului cu referire la Guvernanţa Internetului și Convențiile Consiliului Europei ratificate de Republica Moldova în acest sens.
Scopul elaborării Raportului a fost evaluarea politicilor naționale în conformitate cu standardele Consiliul Europei adoptate în domeniul Internetului și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, precum și sensibilizarea sectorului public, privat și a societăţii civile privind aceste standarde.
Raportul a fost elaborat în contextul proiectului al Cadrului comun de Cooperare Programatică Consiliul Europei/Uniunea Europeană (PCF): „Consolidarea respectării drepturilor omului în procesul de implementare a Agendei Digitale a Republicii Moldova” şi poate fi accesat în limba română şi engleză aici.
Bugetul total al proiectului este de 400.000 €, fiind co-finanţat de Uniunea Europenă în valoare de 90% şi de Consiliul Europei cu 10%. |
Ultima actualizare în Joi, 07 Aprilie 2016 19:31 |